За втора поредна година хандбален клуб “Бъки (Габрово) организира турнир в

...
За втора поредна година хандбален клуб “Бъки (Габрово) организира турнир в
Коментари Харесай

ХК Бъки организира турнир в памет на Христо Коев

За втора поредна година хандбален клуб “Бъки ” (Габрово) организира шампионат в памет на незабравимия Христо Коев. Проявата, която носи името на огромния български треньор, ще бъде за девойки на възраст до 11 години и ще се организира на неговия рожден ден – 23 ноември 2022 година (сряда) в спортна зала „ Орловец “ в Габрово.

В шампионата няма да се позволяват смесени тимове. Заявки ще се одобряват до 5 ноември.

Христо Коев е една от най-обаятелните и запаметяващи се фигури в българския хандбал. Роден е на 23 ноември 1943 година в Габрово. Завършва ВИФ „ Георги Димитров “. Почетен жител е на Габрово. Създател е на ХК “Габрово “, чиито тимове за подрастващи при девойките са непрекъснати медалисти. Под негово управление израстват редица елитни треньори – Цоньо Начев, Добрин Очков, Николай Топузаков, Анита Хараланова, Росица Бакърджиева, Веселина Златева, Петя Панчева и други

Христо Коев е откривателят на голям брой хандбални гении, като огромна част от квалифицираните от него състезателки след това направиха сполучлива кариера в клубове от водещи шампионати в чужбина. Сред възпитаничките му са и някои от девойките, донесли историческото второ място на България на Световното състезание за девойки през 1993 година в Габрово и Велико Търново.

Печелил е трофеи и купи на страната с тимовете на „ Шогун “ (Нови Пазар) и „ Пирин “ (Благоевград), Купа България с ХК „ Габрово “. Оставил е светла следа и във великотърновския хандбал. Заедно със своя най-ярък елмаз и огромна обич в живота Росица Бакърджиева от 1990 до 1999 година работи в клубове в Италия, Испания и Бразилия. Там е освен треньор, а и методист и организира обучителни семинари на локалните фрагменти.

След завръщането им в Габрово двамата основават Хандбален клуб „ Бъки “, който доста бързо се трансформира в хегемон на родната хандбална сцена при подрастващите. През 2006 година ХК „ Бъки “ завоюва шампионските трофеи във всички възрастови групи в женския профил, в това число и тази при в „ А “ РХГ – първа в историята на габровския спорт в групов спорт на равнище дами и мъже.

Многократно е бил треньор на разнообразни национални тимове. Воденият от него отбор е  последният, който съумя да се класира на финали на Европейско състезание при девойките през 2007 година.

Като треньор на женския народен тим през 2012 година завоюва шампионата IHF Trophy в Габрово и Велико Търново, през 2014 повтори триумфа в Лариса, Гърция, а през 2013 победи и в интерконтиненталната конкуренция, извършена в Мексико.

Благодарение на своите големи хандбални знания и опит, Христо Коев беше непрекъснат преподавател на треньорските семинари, проведени от Българска федерация по хандбал. Бил е ръководител на Треньорско-методическата комисия на БФХ и селекционер-координатор в женския профил.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР